Cum să-i descoperi talentul
Talentul unui copil este în stare latentă până când un părinte sau un profesor îl ajută să îl scoată la lumină. Acest lucru se realizează pe baza unor simple observații comportamentale ale copilului pe care orice părinte le poate face. Iată 5 dintre acestea:
Încurajează-ți copilul să-și exprime liber sentimentele
Observă care sunt activitățile sale din timpul liber. Dacă vezi că preferă să picteze este momentul să-i cumperi mai multe acuarele și să îl încurajezi să continue să picteze. Ar putea fi următorul Picasso.
Preferințele tale să rămână ale tale
Mulți părinți fac greșeala de a încerca să se regăsească în copiii lor, inclusiv în talentele și aspirațiile lor. Dacă toată copilăria ți-ai dorit să devii balerină, nu încerca să-ți convingi fetița că trebuie să facă balet. S-ar putea ca ea să fie un actor înnăscut și tu să nu descoperi niciodată asta.
Lasă-l să aleagă ce îi place
Oferă-i o gamă largă de posibilități din care să aleagă. Înscrie-l la vioară, iar dacă dupa câteva luni vezi că nu se prinde nimic vei știi sigur că nu vioara este talentul lui. Încearcă apoi cu niște cursuri de balet. S-ar putea ca să îi placă și să descoperi astfel talentul său.
Important e cum se joacă, nu doar ce se joacă
Adesea părinții sunt atenți doar la ce jocuri preferă copilul pentru a încerca să găsească talentul.
Dar mai importantă este modalitatea în care acesta se joacă. Dacă îi place să fie într-o colectivitate are înclinație spre artele care vizează lucrul în echipă.
Ia-l în serios
Chiar dacă ai crede că jocul său este o pierdere de timp, în acel joc copilul tău investește energie și preocupare. Pentru el, jocul acela nu este doar “o prostie de joc video”, ci s-ar putea să fie exact ceea ce îl pasionează mai mult: grafica. Ai putea avea în casă un grafician de excepție. Ia-l în serios!
Leave a Reply